logo

Bejelentkezés

Regisztráció     Elfelejtett jelszó

HÍREK

„Dobos 140 – új köntösben”

2025. augusztus 15.

140 éves a dobostorta, és a jubileumra igazi különlegességek születettek: gyulai és váci mestercukrászok alkotásai, ahol a hagyomány találkozik a modernitással. Augusztus 19-től kóstolható országszerte – egy falat, és tudni fogod, miért beszél róla mindenki. Stílusgyakorlat és Álmodozó
[Olvasd el a teljes történetet →]

 

Dobos 140 – avagy hogyan lett a „DCJ Stílusgyakorlat” és az "Álmodozó" az ország kedvence

Van egy torta, ami úgy kezdődik, mint egy romantikus regény: régi idők, fényes csillogás, báltermek, csilingelő kanalak. 1885-ben Dobos C. József – a magyar cukrászat rockcsillaga – előállt egy újdonsággal: a dobostortával. Akkoriban ez akkora szenzáció volt, mintha ma egy cukrász a Holdra küldené a süteményét. Karamelltető, vajkrém, piskóta – egyszerű, mégis zseniális. És most, 140 évvel később, újra felkapta a kötényt a magyar cukrásztársadalom, hogy méltóképp ünnepelje.

A verseny, ahol nem csak az íz számít
A Magyar Cukrász Ipartestület idén azt mondta: „Oké, dobostorta, de csavarjunk rajta egy nagyot!” A szabály? A klasszikus alapanyagok kötelezőek, de legyen benne legalább két extra elem: lehet őshonos gyümölcs, hungarikum pálinka vagy különleges fűszer.
A nevezések névtelenül kerültek a zsűri elé. Csak a szelet beszélt. És bizony beszélt – volt, aki suttogott, volt, aki kiabált. Hat döntős maradt talpon, akik élőben, a közönség előtt sütöttek, és ott már minden apróság számított: a csokoládé fényes csillanása, a roppanás, a krém simasága… és persze a történet, amit a torta mesélt.

És jött Gyula két mestere…
Balogh László és Kis Roland – két gyulai cukrász, akik nem ijednek meg egy kihívástól. A dobostortát tiszteletben tartották, de hozzáadták a saját játékosságukat. Így született meg a „DCJ Stílusgyakorlat” – ahol a DCJ természetesen Dobos C. Józsefre utal, a „stílusgyakorlat” pedig a merész újragondolásra.
Képzelj el egy szeletet: habkönnyű csokoládé vajkrém, savanykás meggyzselé, egy korty meggypálinka felnőtteknek, mandulapraliné roppanás, karamellizált piskótarétegek, tejcsoki glazúr… és mindez úgy rétegezve, hogy a látvány is elmondja: „Ez nem a nagyi dobostortája – ez valami más.”

Cukormentes innováció a döntősök között
A hagyományos kategória mellett a cukormentes torták is nagy figyelmet kaptak. Kovács Alfréd idén a cukormentes kategóriában hódított a „Álmodozó” tortájával: lúdláb-hangulat, Rigójancsi-emlékek, hozzáadott cukor nélkül, mindössze 231 kalóriával szeletenként – a bűntudatmentes kísértés mintapéldája.
Érdemes megemlíteni, hogy Alfréd tavaly a hagyományos kategóriában is győztes volt, így gratulálunk neki a folyamatos sikeréhez!

A többiek is odatették magukat

A dobogón ott volt még a „Vadszüreti csábítás” Füredi Krisztiántól – erőteljes, szőlős-gyümölcsös játék –, és a „Fürtös menyecske” Rosta Sándor és Rábai Anita alkotása, ami már a nevével is mosolyt csal. A cukormentes versenyzők között a „Cukormentes gyümölcsvarázs” és az „Egészséges örömök” torta, amelyek a klasszikus rétegek kreatív, cukormentes újragondolásával varázsoltak mosolyt az arcokra.

Hol kóstolhatod?
Augusztus 19-től országszerte sok cukrászdában, köztük a mi cukrászdánkban is!  Akár a hagyományos, akár a cukormentes verzióra vágysz, egy falattal már tudni fogod, miért volt körülöttük ekkora felhajtás.

Egy falat történelem, egy falat innováció – a „DCJ Stílusgyakorlat” egy szeletben meséli el, hogy mit jelent ma magyar cukrásznak lenni, akár cukormentesen is.

Segíthetünk?

+36/27-300-801

Kedves Vendégünk!

Kérjük segítse munkánkat azzal, hogy megrendeléseit, torta igényeit az átvétel előtt legalább 2 nappal jelzi. Köszönjük figyelmességét!