Bejelentkezés

Regisztráció     Elfelejtett jelszó

HÍREK

Ischler, és amit nem tudsz róla

2017. május 26.

Amennyire kedvelt és ismert süti az isler, annyira keveset tudunk róla.
Ez az izgalmas gondolat inspirált arra, hogy kutassunk egy kicsit az isler eredetéről.

Már a nevéből tudhatja az ember, hogy hol kell keresni. Egy szép régi történetre is könnyen rábukkanhatunk, ha az internetet hívjuk segítségül. De a lényeg, a helyszín felkeresése és egy "igazi" kóstolása, ettől már több erőfeszítést kíván.

Az isler (vagy ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós tésztapárból készült kerek sütemény - a hivatalos, száraz meghatározás szerint.

Számos változata létezik: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és habos változatai is vannak.

A közhiedelem szerint először I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén fekvő Bad Ischl fürdővárosban, a ma is működő Zauner Cukrászdában 1849-ben. (Zauner Konditorei - anno 1832)

A süteményt valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években, aki ebben a cukrászdában dolgozott. Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült. Manapság nagy keletje van a ribizli-, vagy baracklekvárral megtöltött süteménynek is. A Zauner Cukrászdában napjainkban kétféleképpen készítik az islert: csokoládéval leöntve és töltve, vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.

Mi a csokoládékrémes változatot kóstoltuk, és bizony, sok isler megfordult már a kezeink között, de ilyen fantasztikusan finomra elkészített változattal még nem találkoztunk...

 

még több kép a Facebook-on.

Segíthetünk?

+36/27-300-801

Kedves Vendégünk!

Kérjük segítse munkánkat azzal, hogy megrendeléseit, torta igényeit az átvétel előtt legalább 2 nappal jelzi. Köszönjük figyelmességét!