logo

Bejelentkezés

Regisztráció     Elfelejtett jelszó

HÍREK

A Sacher torta érdekes története

2016. június 3.

Ha nem ismeri a torta nevének és receptjének kalandos változásait, tekintsen bele a részletekbe!

"Sacher és/vagy Zacher"  ?

Kevés édességnek van oly regényes története, mint a bécsi Sacher tortának. Eredetileg Franz Sacher egy fiatal cukrász alkotta meg Metternich kancellár egyik lánya születésnapjára, és nagy sikert aratott vele. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitásnak számít. A receptet fia Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott és nemsokára saját cukrászdát nyitott. Özvegye továbbvitte az üzletet - ügyes, szigorú asszony volt, és híresen nagy káromkodó, akitõl mindenki félt és a legenda szerint állandóan szivarozott -, de a fiába már kevesebb tehetség szorult, gyakran került pénzügyi zûrbe, és a torta receptjét eladta a konkurenciának, a Demel vendéglõnek. Ezután egy ideig mindkét helyen készítették a süteményt, majd amikor új tulajdonosok vették meg a Sacher cukrászdát, azok pereskedni kezdtek. A per vége az lett, hogy a Demel vendéglõ nem használhatta tovább az „eredeti Sacher torta” elnevezést, valamint a receptet is meg kellett változtatniuk. A második világháború után egy újabb perre is sor került, akkor a Demel vádolta meg a Sachert, hogy nem a kiharcolt eredeti recept szerint járnak el, hanem immár õket utánozzák: a baracklekvárt ahelyett, hogy a torta közepébe kennék, a tetejére, a csokimáz alá teszik. Végül mindenki jól járt, mert a bölcs ítélet szerint mindkét cég süthet Sacher tortát úgy, ahogy akar, csak a feliratnak kell eltérõnek lennie. Azóta az eredeti, a csokoládépecséttel ellátott fadobozos torta, amelyet a Hotel Sacher-ben készítenek viseli az "Original Sacher-Torte" nevet és a Demel Kávéház is készíti „Demel’s Sachertorte” néven. A Sacher torta napja: december 5.

Az eredetit tejszínhabbal szervírozzák.

Ha valaki jár Bécsben és megkóstolja az eredetit, és van kedve velünk megosztani egy fotót és véleményét, örömmel vesszük facebook oldalunkon a kis bejelentkezését: "A Sacher és én"

Köszönjük! Játszunk együtt!

 


Segíthetünk?

+36/27-300-801

Kedves Vendégünk!

Kérjük segítse munkánkat azzal, hogy megrendeléseit, torta igényeit az átvétel előtt legalább 2 nappal jelzi. Köszönjük figyelmességét!